Świt-Rol – produkcja i sprzedaż maszyn rolniczych na zamówienie

Jak dobrać rodzaj brony talerzowej do upraw?

brony talerzowe

Brona talerzowa to jedna z maszyn rolniczych pracujących w połączeniu z ciągnikiem, dzięki czemu prace polowe przebiegają w szybszy i łatwiejszy sposób. Jak sama nazwa wskazuje, urządzenie to składa się z wielu wklęsłych tarcz o wyglądzie podobnym do talerzy, które są zainstalowane na jednej lub kilku wspólnych osiach. Podczas pracy talerze zaczynają się obracać, w ten sposób spulchniają glebę i zmiękczają jej wierzchnią warstwę, aby przygotować ją do siewu albo uprawić po zbiorach. Wyróżniamy kilka rodzajów bron talerzowych, które są wykorzystywane do wykonywania różnorodnych prac polowych.

W jaki sposób działają brony talerzowe?

Talerze brony to jej części ruchome, które podczas obracania się zanurzają się w warstwę roli, a następnie kroją ją na małe kawałki i odwracają, aby ją napowietrzyć i spulchnić. Dzięki temu brony talerzowe mogą służyć do wielu prac polowych, a nawet zastępować pługi, szczególnie gdy nie jest potrzebna bardzo głęboka orka. Wykorzystuje się je do uprawiania pól po zakończeniu żniw, do odchwaszczania, a także do mieszania wapna czy innych nawozów rozrzucanych na powierzchni gleby. Warto tylko wiedzieć, by nie używać bron talerzowych na terenach mocno zachwaszczonych perzem, ponieważ talerzowanie może spowodować jeszcze bardziej wzmożony rozrost tych roślin.

Rodzaje bron talerzowych

Brony talerzowe służą do rozdrabniania wierzchniej warstwy gleby, aby lepiej wnikała w nią wilgoć i by przygotować ją do siewu lub innych prac polowych. Zależnie od tego, na jaką głębokość pole ma zostać użyźnione i co będzie na nim uprawiane, wybieramy jeden z kilku rodzajów bron talerzowych, które różnią się od siebie masą:

  • Brony o niewielkiej masie, których talerze zanurzają się w glebie na głębokość od 2 do 5 cm.
  • Brony o średniej masie przeznaczone do upraw, w których potrzeba użyźnienia pola na głębokość od 4 do 6 cm.
  • Brony o dużej masie, które działają najgłębiej – od 6 do 10 cm.

Istnieje jeszcze drugi podział bron talerzowych, w którym poszczególne typy wyróżniane są ze względu na kształt:

  • Konstrukcje V składające się z dwóch osi, na których osadzono ruchome talerze. Tego rodzaju maszyny zazwyczaj nie są zbyt duże, ponieważ nie przekraczają długości 3 m. Intensywność ich pracy jest kontrolowana poprzez zmianę kąta rozwarcia pomiędzy oboma osiami.
  • Konstrukcje X, w których stosuje się dodatkowe elementy robocze pozwalające na niwelowanie nierówności pojawiających się na brzegach wałów.
  • Urządzenia kompaktowe, które mają zupełnie inną konstrukcję niż pozostałe typy, ponieważ ich talerze nie są osadzone na wspólnej osi, ale każdy z nich połączono z ramą za pomocą krótkiego ramienia. Takich bron talerzowych można używać jako osobnego urządzenia, ale częściej wykorzystuje się je jako część agregatów uprawowych i uprawowo-siewnych.